فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد محمودی، منصور صاحب الزمانی*، مهدیه آکوچکیان صفحات 1-11
    مقدمه

    امدادگری یکی از شغل هایی است که به دلیل ماهیتش با عوامل تنش زا همراه است. از جمله مشاغل امدادگری، شغل آتش نشانی می باشد که به دلیل داشتن مسیولیت های آتش نشانی و خدمات ایمنی، با خطرات فیزیکی و شیمیایی مختلفی از جمله دماهای بالا، مواد شیمیایی، سر و صدا و... مواجهه دارند. بنابراین هدف اصلی از این پژوهش، اثر و میزان ماندگاری 8 هفته تمرینات عملیاتی- مهارتی بر تعادل داینامیک آتش نشانان بود.

    روش بررسی

    آزمودنی های تحقیق را 34 آتش نشان مرد شهر تهران که حداقل 5 سال سابقه شیفت مداوم را داشتند. در گروه تجربی با دامنه سنی 55/2±00/29 سال، قد 62/4±41/178 سانتیمتر، وزن  66/4±39/77 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 16/1±31/24  کیلوگرم بر متر مربع و در گروه کنترل با دامنه سنی 39/2±71/28 سال، قد 32/3±47/177 سانتیمتر، وزن 12/4±00/76 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 02/1±13/24 کیلوگرم بر متر مربع بودند، انتخاب شدند.

    نتایج

    برای ارزیابی تعادل داینامیک از تخته تعادل عملکردی آتش نشانان استفاده شد. پایگاه تحقیقاتی در ایستگاه 114 آتش نشانی تهران بود. تحلیل داده های حاصل از تحقیق به وسیله روش آماری آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و برای مقایسه دو به دو گروه ها از آزمون تعقیبی بونفرونی و در سطح خطای 05/0 و با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، پس از مداخله تفاوت معناداری در گروه تجربی وجود داشت (05/0≥p) اما در گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    تمرینات عملیاتی- مهارتی توانسته فاکتورهای مهم پیشگیری از آسیب (خستگی، زمان واکنش و تعادل) را در بین آتش نشانان بهبود و ارتقا بخشد. از این رو خستگی می تواند زمان واکنش و عدم تعادل را تحت تاثیر خود قرار دهد که به تبع آن آسیب های اسکلتی- عضلانی را در بین آتش نشانان به دنبال خواهد داشت فلذا توصیه می شود برای بهبود و ارتقا فاکتورهای یاد شده جهت پیشگیری از آسیب و اثر ماندگاری، از تمرینات عملیاتی- مهارتی استفاده شود. در نهایت می توان چنین عنوان کرد که تمرینات عملیاتی- مهارتی توانسته تعادل داینامیک آتش نشانان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرینات عملیاتی- مهارتی، تعادل داینامیک، آتش نشانان
  • فائزه دهقان بنادکی، علی صفری واریانی، سکینه ورمزیار* صفحات 12-19
    مقدمه

    نوبت کاری در میان کارگران صنعتی می تواند منجر به کیفیت خواب ضعیف شود که به نوبه خود با استرس، اضطراب و افسردگی مرتبط است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خواب با استرس، اضطراب و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی یکی از صنایع غذایی انجام شد.

    روش بررسی

    شرکت کنندگان در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 208 کارگر خط تولید یکی از صنایع غذایی بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) و افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) جمع آوری شد. برای بررسی رابطه بین کیفیت خواب  با افسردگی، اضطراب و استرس از آزمون آماری اسپیرمن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    حدود42% از کارگران کیفیت خواب نامطلوب (نمره بالاتر از 5) را گزارش کردند. میزان استرس، اضطراب و افسردگی تقریبا نیمی از کارگران نرمال بود. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین کیفیت خواب و استرس (r=0.20, P<0.01) و کیفیت خواب و افسردگی (r =0.172, P≤0.01) وجود دارد. بطوریکه کیفیت خواب و استرس و افسردگی با یکدیگر در تعامل بوده و اثر متقابل دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، کاهش استرس و افسردگی می تواند کیفیت خواب کارگران را بهبود بخشد و بالکعس کیفیت خواب خوب می تواند منجر به کاهش استرس و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی شود. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار و راهبردهای اصلاحی برای کاهش استرس، اضطراب و افسردگی می تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت خواب کارگران نوبت کار داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، استرس، اضطراب، افسردگی، نوبت کاری
  • غلامحسین حلوانی، عباس سلیمانی، علی صدری اصفهانی، آفرین اخوان، مرتضی مرتضوی، مهدی جعفری ندوشن* صفحات 20-28
    مقدمه

    وقوع حوادث شغلی در صنایع با پیامدهای جانی و مالی مختلفی همراه است. در بررسی علل حوادث، خطا و رفتار ناایمن کارکنان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل شناخته می شود. بیورتیم در مطالعات مختلف به عنوان یک عامل موثر بر خطاهای انسانی و حوادث شغلی شناخته شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بیوریتم و شدت حوادث شغلی در یک صنعت شیمیایی بود.

    روش بررسی

    به منظور اجرای مطالعه حاضر حوادث 12 سال اخیر (1400-1388) یک صنعت شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. پس از حذف گزارش های ناقص، اطلاعات 279 حادثه جمع آوری شد. حوادث مورد بررسی به دو گروه حوادث شدید و خفیف طبقه بندی شدند. همچنین اطلاعات مربوط به چرخه بیوریتم با استفاده از نرم افزار  Natural Biorhythm تجزیه و تحلیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    بررسی حوادث نشان داد تعداد 115 نفر دچار حادثه شدید و 164 نفر دچار حادثه خفیف شده بودند. در این مطالعه تعداد حوادث شدید در وضعیت بحرانی چرخه فکری، به طور معناداری از تعداد حوادث خفیف بیشتر بود (009/0= P). در بررسی حوادث نوبت کاری صبح، ارتباط وضعیت بحرانی چرخه فکری و شدت حوادث تایید شد (004/0= P). ارتباط معناداری بین چرخه های عاطفی و جسمانی با شدت حوادث یافت نشد (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد روزهای بحرانی چرخه فکری بیوریتم با شدت حوادث شغلی در ارتباط است. به منظور روشن شدن روابط دقیق متغیرها، انجام مطالعات بیشتر در مشاغل و وظایف مختلف توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، شدت حوادث، بیوریتم، صنعت شیمیایی
  • علی محمد عباسی، سارا بهمنی پور*، مینا رحیمی، زهرا رشیدی، حجت صیادی صفحات 29-37
    مقدمه

    کارکنان اداری بدون توجه به اصول آموزشی، همواره به علت ماهیت کار خود در معرض آسیب های اسکلتی عضلانی قرار دارند. بنابراین مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش ارگونومی در کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی در بین کارکنان اداری پردیس یک دانشگاه علوم پزشکی ایلام صورت گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، 178 نفر از کارکنان اداری پردیس 1 دانشگاه علوم پزشکی ایلام مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه ی نوردیک و سنجش ریسک فاکتورهای ارگونومیکی محیط کار، با استفاده از ارزیابی سریع استرین اداری (ROSA) قبل و بعد از آموزش صورت گرفت. آنالیز داده ها از طریق نرم افزار آماریSPSS  نسخه 26 انجام شد.

    نتایج

    طبق یافته های به دست آمده از پرسشنامه نوردیک مشخص شد که بیشترین اختلالات در یک سال گذشته در نواحی کمر 2/56 درصد(و گردن (6/55 درصد) بوده است و نتایج ارزیابی به روش  ROSA نشان داد که 4/24 درصد از افراد مورد مطالعه در سطح ارگونومیک با خطر بالا قرار داشتند. پس از اجرای برنامه های آموزشی نتایج نشان داد که میزان شیوع اختلالات در نواحی 9 گانه کاهش یافته است. همچنین متغیرهای دموگرافیک تاثیر معناداری بر روی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی نداشتند (سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شده است).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش های ارگونومی می تواند یک روش موثر برای کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی در محیط های کار اداری باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی - عضلانی، کارکنان اداری، ROSA، پرسشنامه نوردیک، مداخله آموزشی
  • فاطمه کشمیری، امیرهوشنگ مهرپرور* صفحات 38-46
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تدوین چارچوب توانمندیهای تعهدحرفه ای و ارزش های بین حرفه ای در حیطه ارایه خدمات سلامت شغلی تدوین شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1398-1400 اجرا شده است. در گام اول مطالعه با استفاده از بررسی متون، چارچوب توانمندی های تعهدحرفه ای و ارزشهای بین حرفه ای در رشته های مختلف بررسی شد. در گام دوم توانمندیهای تعهدحرفه ای و ارزشهای بین حرفه ای از دیدگاه متخصصین با  استفاده از روش گروه متمرکز تبیین شد. در گام سوم پالایش داده ها و تدوین چارچوب مذکور بر اساس اصول تدوین توانمندیها انجام شد. نسخه اولیه چارچوب توانمندیهای تعهدحرفه ای و ارزش های بین حرفه ای از دیدگاه ذینفعان مختلف بررسی شد.

    نتایج

    درفاز اول 39 توانمندی تبیین شد. در فاز دوم 12 توانمندی پیشنهاد شد و به چارچوب اضافه شدند. چارچوب توانمندی های تعهد حرفه ای و ارزشهای بین حرفه ای با 51 توانمندی در شش حیطه های نوع دوستی، عدالت، وظیفه شناسی، تعالی، احترام و درستکاری تدوین و نهایی شد.

    نتیجه گیری

    ارایه خدمات سلامت شغلی فعالیت پیچیده است که ذینفعان متعددی را تحت تاثیر قرار می دهد. تبیین مولفه های توانمندی های تعهدحرفه ای و ارزشهای بین حرفه ای در شش حیطه اساسی می تواند به عنوان راهنمایی عملکردی، ارایه دهندگان خدمات سلامت شغلی را یاری دهد.

    کلیدواژگان: توانمندی، تعهدحرفه ای، ارزش های بین حرفه ای، سلامت شغلی
  • انسیه السادات عالمشاه، زهرا میلاسی*، مریم مظاهری، یاسین مرادی مهر، پریا صباغیان صفحات 47-57
    مقدمه

     شایع ترین بیماری شغلی اختلالات اسکلتی-عضلانی می باشند که با وضعیت بدنی نامناسب در حین انجام وظیفه شغلی به وجود می آیند. مطالعه حاضر با  هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی وضعیت بدنی کارکنان بیمارستان با استفاده از روش REBA و ROSA انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه توصیفی– تحلیلی بر روی 125 نفر از کارکنان درمانی، پشتیبانی، اداری و خدمات بیمارستان آموزشی دزفول که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند، انجام شد. ارزیابی اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک و جهت ارزیابی وضعیت بدنی از روش REBA و ROSA استفاده شد. نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف بررسی شد. تحلیل های آماری با نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت.

    نتایج

     میانگین سن و سابقه کار به ترتیب برابر، 49/36 ± 26/8 و 7.33± 8/11 سال بود. بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی مربوط به گردن (7/47 درصد) و مچ دست (4/40 درصد) و کمترین آن آرنج (8/7درصد) بود. بر اساس امتیاز REBA، 3/18 درصد از پوسچرکارکنان نیاز به اصلاحات آنی، 8/37 درصد نیاز به اصلاحات هرچه سریع تر داشتند. طبق امتیاز ROSA، در 8/75 درصد از وظایف باید محیط کار مجدد مورد ارزیابی قرار میگرفت. بین اختلالات مچ، شانه، گردن، با جنسیت، قد، سن، سابقه ی کاری و وضعیت تاهل، ارتباط معنی داری (05/0 P-value<) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع اختلال در افراد مورد مطالعه در نواحی گردن، مچ دست و زانو بیشتر است. طبق ارزیابی به روش REBA بیش از نیمی از کارکنان درمانی، پشتیبانی و خدماتی دارای سطح ریسک بالا و خیلی بالا می باشند و کمتر از 10 درصد آنها دارای سطح ریسک پایین هستند. با توجه به شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و بالا بودن سطح ریسک در کارکنان اصلاح ایستگاه کاری و آموزش کارکنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماری های اسکلتی-عضلانی، روش ارزیابی سریع کل بدن، ارزیابی سریع فشار اداری، ارگونومی، پوسچر
  • مجتبی لطفی فروشانی، مهدی سلیمی، مینا مستحفظیان*، محمد سلطان حسینی صفحات 58-71
    مقدمه

    سرمایه انسانی از جمله مهمترین منابع یک سازمان محسوب می شود و در نتیجه تلاش سازمان ها درجهت افزایش بهره وری آن هااست. از آنجایی که سلامت کارکنان بر این امر کمک می کند، هدف از این مطالعه تعیین مدل توسعه فعالیت بدنی کارکنان شرکت فولاد مبارکه در نظرگرفته شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. از نوع پژوهش های اکتشافی و کاربردی است و به حل مسیله در شرکت فولاد مبارکه اصفهان کمک می کند. جامعه آماری در این پژوهش در بخش کیفی شامل کلیه متخصصان، مدیران و کارشناسان شرکت فولاد مبارکه و همچنین اعضای هیات علمی مطلع است که در زمینه سیاست گذاری منابع انسانی و مدیریت ورزشی دارای تخصص یا سابقه تجربی بوده اند. همچنین در بخش کمی، کلیه کارکنان شرکت فولاد مبارکه جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. ابزار پژوهش در بخش کیفی و کمی محقق ساخته و براساس مولفه های استخراج شده به ترتیب از مطالعات کتابخانه ای و نتایج حاصل از مصاحبه ها بوده است. روایی با روش صوری و پایایی نیز از طریق بازآزمون مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها به کمک نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 26 و اسمارت پی ال اس انجام شده است.

    نتایج

    ارزیابی الگوی به دست آمده با استفاده از شاخص های برازش مدل نشان داده است که الگو مناسب بوده است (SRMR، 186/0، کای اسکوور، 256/341 و NFI ،870/0). همچنین ابعاد نهایی الگو شامل محیط روانی اجتماعی باابعاد ترویج ورزش و فعالیت بدنی و تشویق و حمایت، محیط فیزیکی با ابعاد فراهم سازی زیرساخت و شرکت فعال، منابع سلامت با ابعاد همسویی برنامه ها و ارزیابی و نظارت و مشارکت شرکت با ابعاد مدیریت و برنامه ریزی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در نظرگرفتن برنامه جامع سلامت، در نظرگرفتن تقویم و برنامه منظم ورزشی، فرهنگسازی و تشکیل تیم ورزشی با محیطی پویا، نظارت بر دستورالعمل های مرتبط، اجبار کارکنان به ارزیابی سلامت جسمانی و نظارتی بر پیشرفت برنامه های توسعه فعالیت بدنی، حمایت مدیران، اختصاص سرانه ورزشی مناسب و ارگونومی اتاق های کنترل و تجهیزات مربوطه همانند صندلی ها و کامپیوترها و مواردی مثل میزان روشنایی و حتی سرانه فضای اختصاصی برای کارکنان و تشویق کارکنان می تواند از نتایج پیاده سازی الگوی این پژوهش باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری سازمانی، سلامت کارکنان، شرکت فولاد مبارکه، فعالیت ورزشی کارکنان
  • خدیجه نادری، مهدی غفاری*، ابراهیم بنی طالبی صفحات 72-83
    مقدمه

    پس از پاندمی کووید-19، بی تحرکی افراد و کاهش فعالیت های بدنی آن ها افزایش یافت. حفظ انگیزه کارمندان برای انجام فعالیت بدنی پس از این دوران، ضروری به نظر می رسد، چرا که شغل کارمندی در شرایط عادی از کم تحرکی و بی تحرکی برخورداراست و این امر سلامت جسمانی و روانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. به دنبال این رویداد ویژگی های ذکر شده تشدید پیدا کرد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تمرینات ترکیبی در محیط کار بر نیمرخ چربی و شاخصهای روانشناختی کارمندان زن پس از پایان بیماری کووید-19 است.

    روش بررسی

    این مطالعه، از نوع نیمه تجربی و کاربردی بوده که روی کارمندان زن دانشکاه شهرکرد در سال 1401 انجام شد. از طریق دعوت به همکاری 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. مداخله ورزشی 12 هفته ای به صورت سه جلسه در هفته و هر جلسه از 30 دقیقه تا حداکثر یک ساعت انجام شد. شاخص های روانشناختی قبل و پس از تمرینات توسط پرسشنامه های مربوطه ارزیابی شدند همچنین جهت ارزیابی متغیرهای بیوشیمیایی نمونه های خون (5 سی سی) قبل و 48 ساعت پس از پایان مداخله اخذ شد. جهت مقایسه های درون گروهی از آزمون Tهمبسته و جهت مقایسه های بین گروهی از آزمون Tمستقل استفاده شد و در سطح معنی داری 0/05 با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که تمرینات ترکیبی در محیط کار، بهبود معنی داری در کیفیت زندگی (p=0/001)، کیفیت خواب (p=0/001)، بهزیستی ذهنی (p=0/001)، تعلق خاطرکاری (p=0/001) و تاب آوری (p=0/011) درگروه تجربی نسبت به کنترل ایجاد کرده است. همچنین در (P=0/184) HDL ،LDL  (P=0/902)، کلسترول (P=0/511) و تری گلیسیرید (P=0/268) تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تمرینات ترکیبی در محیط کار می تواند بهبود معنی داری در کیفیت زندگی و خواب و مسایل روانشناختی کارمندان را ایجاد کند. این نتایج مهم برای مدیران و سازمان هاست تا برنامه هایی برای حفظ سلامت روانی و بدنی کارمندان در نظر بگیرند، به ویژه در شرایطی که بیماری های ویروسی مانند کووید-19 تاثیراتی بر سلامت کارمندان دارند. اما تاثیر مثبتی بر چربی های خون (HDL، LDL، تری گلیسرید و کلسترول) نداشت که شاید شدت و مدت تمرین کم بوده و عدم کنترل تغذیه آزمودنی ها باعث این نتایج شد.

    کلیدواژگان: نیمرخ چربی، شاخصهای روانشناختی، کارمندان زن، کووید-19، بی تحرکی
|
  • Mohammad Mahmoudi, Mansour Sahebozamani*, Mahdieh Akoochakian Pages 1-11
    Introduction

     Rescue worker is one of the jobs that is associated with stressful factors. Among the relief occupations, firefighters are faced various physical and chemical hazards, such as high temperatures, chemicals, noise, etc., due to their responsibilities for firefighting and safety services. Therefore, the main goal of this research was the effect and follow–up results of 8 weeks of operational-skill training on the dynamic balance of firefighters.

    Materials and Methods

     The subjects of the research were 34 male firefighters of Tehran who had at least five years of continuous shift experience in the experimental group with an age range of 29.00±2.55 years, height of 178.41±4.62 cm, weight 77.39±4.66 kg, and body mass index 16. 24.31±1 kg per square meter, and in the control group with an age range of 28.71±2.39 years, height 177.47±3.32 cm, weight 76.00±4.12 kg, and body mass index 02/0 were 24.13±1 kg/m2, were selected.

    Results

     The functional balance board of firefighters was used to evaluate dynamic balance. The research base was in the 114th station of the Tehran fire department. The analysis of the data obtained from the research was done by the statistical method of analysis of variance with repeated measures and to compare two groups by Bonferroni's post hoc test at the error level of 0.05 and using SPSS software version 24. According to the results of the research, after the intervention, there was a significant difference in the experimental group (p≥0.05); but no significant difference in the control group (p≤0.05).

    Conclusion

     Operational-skill training can improve and promote the important factors of injury prevention (fatigue, reaction time, and balance) among firefighters. Therefore, fatigue can affect reaction time and imbalance, which will result in musculoskeletal injuries among firefighters, so it is recommended to improve the mentioned factors of injury prevention. And for the lasting effect, operational skill exercises should be used. Finally, it can be said that operational-skill exercises can improve the dynamic balance of firefighters.

    Keywords: Operational-skill training, Dynamic balance, Firefighters
  • Faeze Dehghan Banadaki, Ali Safari Variani, Sakineh Varmazyar* Pages 12-19
    Introduction

     Shift work among industrial workers can lead to poor sleep quality, which instead is associated with stress, anxiety, and depression. This study aimed to investigate the relationship between sleep quality and stress, anxiety, and depression in shift workers in one of the food industries.

    Materials and Methods

     The participants in this descriptive-analytical study were 208 production line workers in one of the food industries. Data were collected using a demographic questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (PSQI), and depression, anxiety, and stress (DASS-21). Spearman's statistical test was used to investigate the relationship between sleep quality and depression, anxiety, and stress. The data were analyzed using SPSS-23 software.

    Results

     About 42% of workers reported undesirable sleep quality (score more than 5). Almost half of the workers reported a level of normal stress, anxiety, and depression. The results showed that there is a positive and significant correlation between sleep quality and stress (r=0.20, P<0.01) and sleep quality and depression (r=0.172, P≤0.01) so that the quality of sleep, stress, and depression interact with each other and have a mutual effect.

    Conclusion

     According to the results of this study, reducing stress and depression can improve the sleep quality of workers, and in turn, good sleep quality can lead to reducing stress and depression in shift workers. Therefore, identifying the influencing factors and corrective strategies to reduce stress, anxiety, and depression can play an important role in improving the sleep quality of shift workers.

    Keywords: Anxiety, Depression, Sleep, Stress, Shift work
  • Gholamhossein Halvani, Abbas Soleimani, Ali Sadri Esfahani, Afarin Akhavan, Morteza Mortazavi, Mahdi Jafari Nodoushan* Pages 20-28
    Introduction

     Occupational accidents have several life and financial consequences in industries. Among the causes of accidents, human error and unsafe behavior are known as the most important factors. Studies showed that biorhythms affect human errors and occupational accidents. This study aimed to investigate the relationship between biorhythms and the severity of occupational accidents in the chemical industry.  

    Materials and Methods

     This study investigated chemical industry accidents from 2009-2022. After removing the incomplete reports, 279 accidents report was collected. The investigated accidents were classified into two groups major and minor. Information related to the biorhythms cycles was analyzed using Natural Biorhythm software. Data analysis was done using SPSS-24.

    Results

     The investigation of accidents showed that 115 and 164 people were involved in major and minor accidents, respectively. In this study, in the critical state of the intellectual cycle, the number of major accidents was significantly higher than minor accidents (P=0.009). In the investigation of morning shift work accidents, the relationship between the critical state of the intellectual cycle and the severity of accidents was confirmed (P=0.004). We found no significant relationship between physical and emotional cycles with the severity of accidents. 

    Conclusion

     The results of the present study showed that the critical days of the intellectual biorhythm are related to the severity of occupational accidents. It is recommended to conduct more studies on different jobs and duties to clarify the exact relationships between the variables.

    Keywords: Occupational accidents, Accidents severity, Biorhythms, Chemical industry
  • Ali Mohamad Abbasi, Sara Bahmanipour*, Mina Rahimi, Zahra Rashidi, Hojjat Sayyadi Pages 29-37
    Introduction

     Office workers, regardless of educational principles, may be exposed to musculoskeletal injuries due to the nature of their work. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of ergonomics training in reducing musculoskeletal disorders among the administrative staff of an Ilam University of Medical Sciences campus.

    Materials and Methods

     In this descriptive-analytical study, 178 administrative staff of Ilam University of Medical Sciences Campus 1 was examined. Musculoskeletal disorders were evaluated using the Nordic questionnaire. Ergonomic risk factors of the workplace were assessed by Rapid Administrative Strain Assessment (ROSA) before and after the training. Data analysis was done through SPSS version 26 statistical software.

    Results

     According to the findings obtained from the Nordic questionnaire, it was found that the most disorders in the past year were in the back (56.2%) and neck (55.6%) areas and the ROSA evaluation results showed that 24.4% of the subjects the study was at the ergonomic level with high risk. After the implementation of training programs, the results showed that the prevalence of disorders in 9 areas decreased. Also, demographic variables did not have a significant effect on the prevalence of musculoskeletal disorders. (Significance level 0/05 is assumed)

    Conclusion

     The results of this study showed that ergonomic training can be an effective method to reduce musculoskeletal discomfort in office work environments.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, administrative staff, ROSA, Nordic questionnaire, educational intervention
  • Fatemeh Keshmiri, AmirHoushang Mehrparvar* Pages 38-46
    Introduction

     The present study aimed to develop the framework of inter-professional values and professionalism competencies in occupational health services.

    Materials and Methods

      This study was carried out at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, in 2018-2018. In the first step, the framework of professionalism and inter-professional competencies in different disciplines was reviewed. In the second step, the competencies and expectations of inter-professional professionalism were assessed through the viewpoints of participants through a focus group method. After that, the explored data was refined based on the principles of competency development. The initial version of the inter-professional professionalism framework was reviewed from the perspective of different stakeholders. 

    Results

     In the first step, 39 competencies were explored. In the second phase, 12 competencies were proposed and added to the framework. The inter-professional values and professionalism competency framework was explained with 51 competencies in six areas of altruism, justice, accountability, excellence, respect, and integrity.

    Conclusion

     Providing occupational health services is complex activities that were influenced by multiple stakeholders. Explaining the components of inter-professional professionalism in six core domains as a road map would assist occupational health service providers.

    Keywords: Competency, Professionalism, Inter-professional Values, Occupational Health
  • Ensieh Sadat Alamshah, Zahra Milasi*, Maryam Mazaheri, Yasin Moradi Mehr, Parya Sabaghiyan Pages 47-57
    Introduction

     The most common occupational diseases are musculoskeletal disorders that happen with improper body posture while performing job duties. The present study aimed to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and evaluate the physical condition of hospital employees using REBA and ROSA methods.

    Materials and methods

     This descriptive-analytical study was conducted on 125 employees of Dezful teaching hospital, selected by stratified random sampling method. Musculoskeletal disorders were assessed using the Nordic questionnaire, and Rapid Entire Body Assessment (REBA)، and Rapid Office Strain Assessment (ROSA) methods were used to assess physical condition. The normality of the data was checked using Kolmogorov-Smirnov test. Statistical analysis was done with SPSS version 23 software.

    Results

     The average age and work experience were 36.49±8.26 and 7.33±11.8 years, respectively. The highest prevalence of musculoskeletal disorders was related to the neck (47.7%) and wrist (40.4%), and the lowest was the elbow (7.8%). According to the REBA score, 18.3% of posture workers needed immediate corrections, and 37.8% needed corrections as soon as possible. According to the ROSA score, in 75.8% of the tasks, the work environment should be re-evaluated. There was a significant relationship (P-value<0.05) between wrist, shoulder, and neck disorders with gender, height, age, work history, and posture.

    Conclusion

     Considering the prevalence of musculoskeletal disorders and the high level of risk among employees, it is recommended to modify the workstation and train employees.

    Keywords: Musculoskeletal Diseases, REBA, ROSA, Ergonomics, Posture
  • Mojtaba Lotfi Foroushani, Mehdi Salimi, Mina Mostahfezian*, Mohammad Soltan Hosseini Pages 58-71
    Introduction

     Human capital is one of the most important resources of an organization, and as a result, organizations strive to increase their productivity. Since employees' health contributes to it, this study aimed to determine the physical activity development model of Mobarake Steel Company employees.

    Materials and Methods

     The current research is descriptive-analytical. It is a kind of exploratory and applied research that helps to solve the problem in Mobarake Steel Company of Isfahan. The statistical population in this research in the qualitative part includes all specialists, managers, and experts of Mobarake Steel Company as well as knowledgeable academic staff members who have expertise or experience in the field of human resources policy and sports management. Also, in the quantitative part, all the employees of Foulad Mobarakeh formed the statistical population of the research. The research tools in the qualitative and quantitative part were made by the researcher and based on the components extracted from the library studies and the results from the interviews, respectively. The research method in the qualitative part was Glazer's approach data model and in the quantitative part confirmatory factor analysis. The validity of the formal method and reliability was also confirmed through retesting. Data analysis was done using SPSS version 26 and SmartPLS software.

    Results

     Evaluation of the obtained model using model fit indices has shown that the model was suitable (SRMR, 0.186, Chi-square, 341.256, and NFI, 0.087). Also, the final dimensions of the model include the psychosocial environment with the dimensions of promoting sports and physical activity and encouragement and support, the physical environment with the dimensions of providing infrastructure and active company, health resources with the dimensions of program alignment and evaluation and monitoring and company participation with the dimensions of management and Planning was achieved.

    Conclusion

     Considering the comprehensive health program, considering the calendar and regular sports program, creating culture and forming a sports team with a dynamic environment, monitoring related instructions, forcing employees to evaluate physical health and monitoring the progress of physical activity development programs, managers' support, per capita allocation Appropriate exercise and ergonomics of control rooms and related equipment such as chairs and computers and things such as the level of lighting and even per capita dedicated space for employees and encouraging employees can be the results of the implementation of this research model.

    Keywords: Organizational productivity, Employee health, Mobarakeh Steel Company, Employee sports activity
  • Khadjeh Naderi, Mehdi Ghaffari*, Ebrahim Banitalebi Pages 72-83
    Introduction

     After the covid-19 pandemic, the immobility of people and the reduction of their physical activities increased. It seems necessary to maintain the motivation of employees to perform physical activity after this period because an employee's job in normal conditions is characterized by inactivity and inactivity. As a result, it affects the physical and mental health of the person, and following this event mentioned features intensified. The purpose of this research is to investigate the effect of combined exercises in the workplace on the fat profile and psychological indicators of female employees after the end of the Covid-19 disease.

    Materials and methods

     This study is semi-experimental and applied, which was conducted on female employees of Shahrekord University in 1401. Thirty people were divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups randomly by inviting cooperation. The 12-week sports intervention was carried out three times a week, and each session lasted from 30 minutes to a maximum of one hour. The psychological indicators before and after the exercises, were evaluated by the relevant questionnaires. To measure the biochemical variables, blood samples (5 cc) were taken before and 48 hours after the end of the intervention. A correlation T-test was used for intra-group comparisons. An independent T-test was used for inter-group comparisons at a significance level of 0.05 using SPSS software.

    Results

     The findings showed that combined exercises in the work environment significantly improved the quality of life (p=0.001), sleep quality (p=0.001), mental well-being (p=0.001), belonging to work (p=0.001) and resilience (p=0.011) in the experimental group compared to the control. Also, no significant difference was observed in HDL (P=0.184), LDL (P=0.902), cholesterol (P=0.511), and triglyceride (P=0.268).

    Conclusion

     Workplace combined exercises can significantly improve the employees' quality of life, sleep, and psychological issues. These results are important for managers and organizations to consider programs to maintain employees' mental and physical health, especially where viral diseases such as Covid-19 impact employee health. But it did not affect blood lipids (HDL, LDL, triglycerides, and cholesterol), which may be due to the low intensity and duration of the exercise and lack of control over the subjects' nutrition.

    Keywords: fat profile, psychological indicators, female employees, covid-19, lack of movement